TEATERTIPS!

Det visas så mycket grym teater just nu runt om i Sverige! Iväg och titta med er!

SCUM - manifestet
översättning (en fantastisk sådan) av Sara Stridsberg, och i regi av Erik Holmström

SCUM, Society For Cutting Up Men är ett radikalfeministiskt manifest skrivet av Valerie Solanas under sextio och sjuttiotalet, och var en av de första politiska texter jag verkligen föll pladask för. En sån fantastisk övertygelse, kraft och kvinna liksom! Läs jättegärna den svenska översättningen med tillhörande förord av Sara Stridsberg! Såhär säger Turteatern själv om uppsättningen;


"Turteatern och Counterforce Produktion/CP välkomnar er till en stunds avprogrammering. När manligheten har gjort hela världen till ett skitställe så skapar vi en plats för ohämmad vrede, kamplystnad och kärlek.
SCUM-Manifestet är en av litteraturhistoriens starkaste texter. Den är världsberömd, ökänd och ändå okänd. Den är hatad och älskad, ofta utan att ens ha blivit läst. För oss är den något vi inte kan komma undan. Den är konfrontation, grova överdrifter, glasklara sanningar, febriga utopier, djupa insikter, parodi, kärlek och uppror. Den tillåter sig att vara hög och låg, möjlig och omöjlig.


Vår ”föreställning” är helt baserad på Valerie Solanas text och vi lämnar högaktningsfullt allt rotande i upphovskvinnans privatliv därhän. Helt enkelt med Solanas egna ord: det här är inte ”Stor konst”, ”Djupa grejer” eller ”Sluka kultur”. Det här är en ”ishacka i patriarkatets arsle”.


Utan att förhäva oss kan vi lugnt säga att något liknande har du aldrig hört sägas om manlighet och mänsklighet. Det går inte att förklara mer. Kom bara."
Den Rätte
av Dennis Magnusson och i regi av Fredrik Evers

Helt enkelt en dramatisering av Låt den rätte komma in, det kan väl inte bli annat än asgrymt?

KommentarerNamn:

E-postadress:

Blogg: