TIPS: MODE OCH SÖMNADSBÖCKER

Tänkte tipsa er om lite bra böcker jag har lagt mina tassar på sista tiden!
Underkläder - En kulturhistoria
Av Britta Hammar och Pernilla Rasmussen
Precis som nament anger, så handlar den här boken om underkläder genom tiderna. Med fokus på 1500-1800talet tas i princip alla former av kläder upp! Styvkjol och krinolin, snörliv och korsettens många utföranden och midjans maxiamala omfång. Material, samhällsklasser och olika länders hovfolk tas upp, men också en liten del om underkläder för män och hur de också formade sina kroppar under vissa perioder. Sen går det över i bh´s utveckling, linnekläder och bomull. 1900-tal, och nya syntetiska material, nya tekniker och nya idéal. I slutet av boken gör författarna en riktigt bra sammanfattning om idealen och verklighet, och hur människan alltid har anpassat sin kropp på alla möjiga och omöjliga sätt.
En bra uppslagsbok tycker jag, när man vill kolla detaljer och så, men riktigt kul att läsa från pärm till pärm också!
Modets mening - samhälle och modeskapare
Av Tony Lewnwhaupt
Om samhörighet genom kläder, både privat och offentligt. Om hur konjunkturer har påverkat vårt mode genom tiderna, och om hur stor betydele ekonomin faktiskt har. En intressant del om hur man under en period särskilt ville visa på sin egen sysslolöshet och bar plagg som krävde en tjänsteflickas hela dag för att sköta om. Mmm det här är grymt intressant, och boken tar upp massor med olika vinklar och perspektiv på sitt ämne!
Mönsterkonstruktion - Damkläder
Av Inger Öberg och Hervor Ersmark
Fantastiskt bra grund i mönsterkontruktion! Två stora blad med basmönster följer med, och sedan beskriver boken massor med olika sätt att variera dem, att flytta insnitt, halslinning, ärmar etc. Det finns allt från blus, kjol, byxor, och lite mer ovanliga grejer som en parkas, jumpsuits och mjukiskläder. Oavsätt på vilken nivå man ligger renkt tekniskt är den här bra att ha! Kostar runt 350kr, min fick jag i julklapp, min mamma hade hittat den second hand någonstans!

Kommentarer
Postat av: Anonym

are you engaged???? ;)

2012-01-30 @ 10:56:08Namn:

E-postadress:

Blogg: