TUTORIAL; ATT SY IN ETT PAR JEANS

Ni vet hur det ibland är praktiskt taget omöjligt att hitta exakt rätt jeansstorlek? För min del så brukar jenas alltid passa fint över lår och i midjan, men sedan vara jobbigt bylsiga längre ner. JAG HATAR BYXOR SOM INTE ÄR STUPRÖR. Jag ogillar det verkligen, både på mig själv och på andra, att ha stora påsar kring vaderna. Ursh. Men men, hjälp finns att få, woho.

För några veckor sedan köpte jag dessa par helt vanliga svarta cheap monday´s. Som ni ser, alldeles för stora kring benen.
Det du behöver;
- ett par jeans
- knappnålar
- en vass och bra sprättare
- en märkpenna, vit för mörka jeans och mörkare för ljusare. (Då märkpennor oftast är vita eller blå så får man ibland använda något annat än den blå för ljusare jeans, eftersom jeans oftast är just blå.)
Gör såhär; Vänd jeansen ut och in, och hitta igen vilken sida (inneben eller ytterben) som denna sömmen finns. Den ska vara fristående, och alltså inte fastsydd i resen av jeansen. Oftast finns den på ytterbenet.
Inte denna ovan alltså, som kallas för fällsöm och sys med speciell pressarfot. Var inte där och pilla, det går aldrig att få snyggt igen! Om man har our kan en del jeans ha båda sömmarna som fällsömmar, men det är inte speciellt vanligt, och aldrig på cheap monday´s.

Börja med att sprätta upp fållen längst ner. Bensömmen behöver du inte sprätta upp om du inte vill, men om du gör det så kom ihåg att overlocka, alternativt att sicksacka noga. Mät sedan hur mycket du behöver sy in jeansen. Oftast är några få centimeter nog, se till att inte sy för mycket så att du inte får igenom foten!
Märk sedan in med märkpennan exakt hur du ska sy. Sömmen måste allså gå in i den riktiga sömmen, så att inga konstiga hack och bubblor bildas. Jag sydde ungefär upp till mitten av låret, men prova ALLTID jeansen innan så att de blir som du vill ha dom. Sedan är det bara att sy med raksöm! Hur lätt som helst.
Vik sedan in fållen igen, och sy en enkel raklinje från jeansen RÄTSIDA, så att sömmen går fint in i jeansen grundsöm. Sedan är det bara att göra samma sak på andra benet, och sen är det klart!
Mycket bättre och mycket thightare. Såhär ska riktiga stuprör se ut!

Kommentarer
Postat av: eellen

väldigt bra förklaring !! :)

2011-03-28 @ 12:26:08
URL: http://eellenlundstrom.blogg.se/
Postat av: elle

och sjukt fint vart de! ;)

2011-03-28 @ 13:18:23
URL: http://eellenlundstrom.blogg.se/
Postat av: Hubert

AMANDA <3333333333333

älskar dig för evigt pga. det här.

2011-03-28 @ 15:46:54
URL: http://decipher.blogg.se/
Postat av: Tim

sv: Det sägs ju att man blir mer attraktiv när man är berusad. Förhoppningsvis stämmer även detta in på mig. Högst tveksamt, dock. Men, vad gör man inte för konsten, bloggläsarna och sig själv!

2011-03-28 @ 20:32:04
URL: http://oelsa.blogg.se/Namn:

E-postadress:

Blogg: